Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες που πέρασαν στη μοτοσικλετιστική ιστορία την τελευταία δεκαετία ήταν η κόντρα των BMW και KTM στον τομέα της υπερβολής σε χωμάτινη οδήγηση. Εξάλλου η ίδια η λέξη “υπερβολή” χαρακτηρίζει τέλεια την ουσία των μεγαλύτερων και αγριότερων μοτοσικλετών εντούρο που κατασκευάστηκαν ποτέ, δηλαδή του θηριώδη BMW HP2 Enduro με κινητήρα boxer 1200 cc και του απόλυτου KTM 950 Super Enduro R με τον V2 LC8 κινητήρα των 950 cc. Δεν υπάρχει μοτοσικλετιστής σήμερα που δεν έχει ονειρευτεί έστω μια φορά πως θα ήταν να οδηγάει ένα τέτοιο εξωτικό τέρας, ένα πραγματικό μοτοσικλετιστικό αντίστοιχο των ιερών τεράτων των Rally της κατηγορίας Group B.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά το τέλος της μικρής παραγωγής τους (μόλις δυο χρόνια) είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα πραγματικό μακροχρόνιο τεστ των δυο αυτών τεράτων, έχοντας τα στην κατοχή μας περισσότερο από ένα χρόνο και τα δύο. Είναι δυο οχήματα που εάν δεν τα οδηγήσεις, πραγματικά δεν μπορείς να κατανοήσεις το λόγο ύπαρξης τους μιας και θα μπορούσαν να είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μοτοσικλέτας από μόνα τους: δικύλινδρα εντούρο 1000 κυβικών!

Το HP2 για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών BMW είναι κάτι το αξιοσέβαστο που πραγματικά έχει αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της εταιρίας, αντίθετα με το Super Enduro R που για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ΚΤΜ δεν έχει και τόσο ιδιαίτερη θέση στις καρδιές τους καθώς συνήθως περνάει ως ένα όχημα “σειράς”, ίσως μικρότερης σημασίας από τα 950/990 Adventure με την μεγάλη αγωνιστική τους ιστορία σε αγώνες Dakar. Μοναδική διαφορά είναι ότι μόνο όσοι ήταν κάτοχοι του Super Enduro πραγματικά γνωρίζουν τι εστί “βερίκοκο” …

2016 HP2 10 storie

Έχοντας το BMW HP2 Enduro στο γκαράζ αρχικά το βλέπεις με το ίδιο μάτι όπως οποιαδήποτε άλλο BMW, κυρίως λόγο τους σήματος στο ντεπόζιτο με τη μεγάλη ιστορία, μα και του τεράστιου κινητήρα boxer των 1200 κυβικών, σήμα κατατεθέν της εταιρίας. Τα πράματα όμως αλλάζουν όταν ξεκινάς να κάνεις τις πρώτες σου αναγνωριστικές βόλτες. Η αίσθηση του γυμνού προσφέρει μια τρομερή οδηγική εμπειρία τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα, ιδίως σε συνδυασμό με την αρκετά επιθετική θέση οδήγησης και την μακριά σέλα που σε αφήνει να παίξεις εμπρός και πίσω. Το μοτέρ είναι αρκετά φιλικό αν και αρκετά πιο δυνατό από τους κινητήρες GS ίδιας χρονολογίας. Το σασμάν έχει περισσότερα μπόσικα σχετικά με τα GS, πράγμα αναμενόμενο λόγω της διαφορετικής χρήσης που προορίστηκε το κάθε ένα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν νιώθεις κάποιο τέρας ιπποδύναμης να σε γαργαλάει από κάτω, αν και ο κινητήρας παρέχει ατελείωτη ροπή σε όλες τις ταχύτητες.

Είναι από τις λίγες μοτοσικλέτες με tubeless ζάντες για χωμάτινη χρήση και το μακρύ μεταξόνιο σε συνδυασμό με τις ζάντες 21/17 σε σπρώχνει να το πας ένα βήμα παραπέρα, αρκετά κοντά στον λόγο για τον οποίο λανσαρίστηκε, δηλαδή ως το απόλυτο όχημα για εκτός δρόμου εξορμήσεις και όχι μόνο. Έχοντας ήδη μια δεκαετία ζωής κρατάει καλά το χαρακτήρα του και ίσως θα μπορούσε να μπει και στην νέα κατηγορία των heritage μιας και διαθέτει και δεύτερο σετ ζάντες 17/17 που του δίνει περισσότερες επιλογές σε ασφάλτινες αναζητήσεις. Αυτό που πραγματικά λατρεύεις είναι “boxer spirit”, το κύρος και το after sales που σου παρέχει η BMW ως εταιρία ανεξαρτήτως χώρας.

Ένα πράγμα που δε συμπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή είναι η καινοτόμα για την εποχή χρήση της αερανάρτησης πίσω, η οποία με λίγα λόγια δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ παρά μόνο σε χαλαρές βόλτες στην πόλη. Ιδιαίτερα όμως αναρωτιόμαστε πως κάποιος θα φτάσει τα 9 bar πίεση με τη βοήθεια της τρόμπας που σου παρέχουν, όταν στην καλύτερη περίπτωση στα 8 bar ο τρικέφαλος του χεριού σου έχει παραδώσει πνεύμα. Σίγουρα αν σκοπός του είναι η χρήση ως μοτοσικλέτα travel-enduro και η κίνηση σε γρηγορότερους ρυθμούς, η αντικατάσταση της πίσω ανάρτησης και revalving/αντικατάσταση της μπροστινής είναι μονόδρομος. Εξού και η συνήθης αλλαγή της πίσω εργοστασιακής ανάρτησης με Ohlins και η εμπρός αντικατάσταση με καλάμια από KTM 950/990 είναι πάρα πολύ συχνή στους κύκλους των πραγματικών adventure riders. Τέλος δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να πας βόλτα με συνεπιβάτη, καθώς η θέση των πίσω μαρσπιέ είναι τελείως λάθος, εξού και ο πιθανός λόγος που τα πούλαγε η εταιρίας ως αξεσουάρ και όχι σαν βασικό εξοπλισμό.

2016 HP2 09 storie

Έχοντας το KTM 950 Super Enduro R στο γκαράζ δυσκολεύεσαι να το χαρακτηρίσεις ως μοτοσικλέτα “adventure”, καθώς η εμφάνιση του σε παραπέμπει άμεσα στις μοτοσικλέτες enduro της εταιρίας και μόνο όταν το παρκάρεις δίπλα σε μια τέτοια αντιλαμβάνεσαι το δυσθεώρητο ύψος της σέλας, το μακρύ μεταξόνιο και τον θηριώδη V2 κινητήρα που κρύβεται, όχι ιδιαίτερα καλά, κάτω από το ντεπόζιτο. Ίσως αν είχε συνεχίσει η παραγωγή του μοντέλου με μια δεύτερη γενιά θα μπορούσε να αξιολογηθεί περισσότερο από τους οπαδούς της εταιρίας. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν μόλις βρεθείς στο δρόμο του με παρόμοια μοτοσικλέτα on-off … απλά θα σε “χτίσει” και θα το χάσεις από οπτικό σου πεδίο πολύ σύντομα, καθώς η έλλειψη βάρους το κάνει ιδανικό για να ξεπεράσεις ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό και να κάνεις πράγματα που με άλλη μοτοσικλέτα της ίδιας κατηγορίας θα το σκεπτόσουν δυο και τρεις φορές. Το μοτέρ είναι ένας πραγματικός δυναμίτης ικανός να καταστρέψει ένα πίσω λάστιχο σε μία βόλτα και οι αναρτήσεις είναι ικανές να καταπιούν οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στο δρόμο του.

Η θέση οδήγησης σε βάζει αμέσως σε πιο επιθετική στάση και σε κάθε ευκαιρία ανοίγεις το γκάζι όσο περισσότερο μπορείς και εκεί ακριβώς είναι που καταλαβαίνεις αυτό που ήθελε να πετύχει η KTM: το πιο δυνατό και ικανό γυμνό ταξιδιωτικό εντούρο της γενιάς του. Έχοντας όλα τα καλά του μεγάλου αδελφού του Adventure εκτός από την προστασία αέρα, θα μπορούσαμε να πούμε πως κάνει πραγματικά τα πάντα, αν μπορείς βέβαια να πατήσεις καλά κάτω τα πόδια σου καθώς πιο ψηλή θέση οδήγησης δε θα βρεις σε άλλο όχημα. Είναι απλά η πεμπτουσία του ρητού της εταιρίας “Race Ready”!

Λίγα αρνητικά μπορεί να βρει κάποιος για αυτό, με κυριότερο την αφόρητη ζέστη που παράγεται από την εξάτμιση σε συνδυασμό με το μοτέρ. Βέβαια σε συνθήκες travel-enduro, δηλαδή διαρκής κίνηση με μπότες mx/adventure και αντίστοιχο παντελόνι με προστασίες, δε θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα η ζέστη.

2016 HP2 02 storie

Η εμπορική αξία και ο μύθος των δύο αυτών μοτοσικλετών τα τελευταία χρόνια όλο και ανεβαίνει, μιας και κυκλοφορούν όλο και λιγότερα και οι νέοι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για το σκοπό για τον οποίο βγήκαν: να σε εξιτάρουν και να σε τρομάξουν στο χώμα όσο τίποτε άλλο!

Θα ήταν πολύ εύκολα ένα από τα οχήματα που κρατάς στο γκαράζ για εκείνες τις μέρες που φοράς την KLiM Adventure Rally σου και ετοιμάζεσαι για πόλεμο …

Join the Most Wanted newsletter!

Μη-έγκυρο email!